Skip to main content

Ihmiset

Arvo Nikko rakasti kortittamista
Kunnallisneuvosmies Arvo Nikko (1881-1958) oli tarkka mies, joka rakasti kortittamista jopa niin, että hänelle eivät riittäneet vain Hämeenlinnan talot ja niiden omistajat, vaan hän laajensi harrastustaan myös käsityöläisiin ja jopa valtion puhelintietoihin.
1700-luvulta 1900-luvun puoliväliin ulottuva tonttikortisto perustuu lainhuudatuksiin ja on ainutlaatuinen tietopankki kaikille niille, jotka haluavat tietää enemmän vanhasta Hämeenlinnasta.
Nikko oli syntynyt Oulussa ja hänen vanhempansa olivat kansakoulunopettaja Johan ja Hilma Konstantin Nikko. Nikko oli naimisissa kirjanpitäjä Olga Alma Dreyerin kanssa ja heillä oli yksi tytär.
Nikko kirjoitti kortistojensa pohjalta lukuisia artikkeleita sanomalehdissä ja Hämeenlinna-seuran julkaisuissa.
Ilman kortistoja ei Muistojen Hämeenlinna-sivutkaan olisi sellaiset kuin ne nyt ovat, sillä Nikko auttoi Yrjö Vihervuorta tämän arkiston kokoamisessa.
Nyt nuo Nikon kortistot ovat digitoituina kansallisarkiston astia-tietokannassa. Yksi varoituksen sana: kun kortteja alkaa lukea, ei niihin riitä pikkusormi, vaan ne vievät koko käden.
Oulussa syntynyt Arvo Nikko valmistui insinööriksi Saksasta. Hänen uransa huipentui Hämeenlinnassa kahdeksikymmeneksi vuodeksi kunnallismiehen työhön vuosina 1936-1955. Hän lopetti työn vasta 74-vuotiaana.
Nikko oli Hämeenlinna-seuran perustajajäsen.